2011年5月13日

絕地 • 天行 尼泊爾(4) – 高山藏廟 Tengboche (3870m)

居住在 尼泊爾 隱世山中小村庒 Khumjung 的小朋友



絕地天行者日記 尼泊爾EBC – 5

今天的路程由 Khumjung (3780m) 開始,急降 500m Phunki Thenga (3250m)食飯,再急上 600m Tengboche (3870m),步行時間不算長,但急降急升,都幾辛苦。 

總步行時間(連休息)  –  4 小時 


今早06:00 起床

07:00 在旅店食早餐


Muesli (Rs 150) 番茄奄列 (Rs 180),味道比早幾日更好。 


07:45 起行離開 Khumjung,首先會落石級急降 500m,行 1.5小時。

早上的 Khumjung 天朗氣清 


沿着 崖上的小路落山 


穿過這吊橋便吃午飯了。 


09:15 到達Phunki Thenga (3250m),雖然還很早,吃完早餐不足 2個鍾,但已感到肚餓,在一間河邊的露天餐廳食個 Brunch。陽光下 27°C,濕度 36% 


番茄意粉 (Rs 400)、洋蔥蒜容奄列 (Rs 250)、薑茶 (Rs 50) 和一公升樽裝水 (Rs 200) 


10:30a.m. 再起行,立即不斷上、上、上、上。。。。上足 2小時。

上山時望到的雪山 


前面是我的 Porter,佢都行到氣喘。 


10:30a.m. 開始不停上,到 12:30p.m. 到小鎮 Tengboche (3870m)

Tengboche 有一間幾大的藏廟,聽 網友說每天 15:00 喇嘛們會在大堂唸經。 


藏廟的唸經大堂,我捐了 Rs 100,可以影相。 


藏廟旁有 2間旅店,環境開揚舒適,但導遊 Sidar 話已爆滿,我們要住山下。當日我是信佢的,但佢後來的行為,令我懷疑佢當時係老點我,只係這 2間旅店給他的回佣較少(因為每個唔請導遊的老外都必完會住這裡),佢唔想我住這裡。

Tengboche 面向雪山和藏廟的旅店,環境開揚舒適。 


參觀完藏廟,要不斷落山行 20分鐘,到達一間算係於 Tengboche 環境較差的旅店 Amadablam Garden Lodge,但好彩都有雪山景。 


二樓雙人房(Rs 200) 


Check-in 後第一時間沖熱水涼,每位 Rs 300,用石油氣熱水爐,熱水不斷供應,正到暈,這次熱水涼是在山上 13天最舒適的一次。

跟住出外走走,原本打算 15:00去藏廟睇喇嘛唸經,但又要上山,冇乜魄力再上。

小鎮 Tengboche 


回旅店後,特然看見十幾隻 牦牛 運送數十袋行李入旅店,袋袋最少25kg,放滿了旅店的走廊和飯廳,又見幾個日本仔不斷打點,最初以為遇到高手日本團進攻八千幾米的珠峰頂,誰知晚飯時只係見到十幾個日本阿叔阿毛,全部年紀都同奸直人差不多,勁多行季係因為佢哋全部餐具和食物都係自備,仲要帶埋枱布,十分頂癮。最絕係日本團個領隊身上掛了一個 籌款箱,隊旗寫着“Pray for JapanFrom Everest”,原來佢哋係為日本地震來尼泊爾籌款的,日本領隊仲叫我們的導遊捐錢,Sidar捐了少少錢後,日本領隊送了一張日本國旗貼紙比Sidar,叫Sidar貼在身上,簡直玩晒嘢,睇怕佢哋整個旅程籌到的善款加起來也不夠一個亞叔在尼泊爾一日的消費。

又係 18:00 晚飯,這間旅店的食物不及昨天好,但都唔錯。

蒸菜餃子加芝士汁 (Rs 350),幾好食。 


茄醬芝士吞拿魚意粉 (Rs 450),好味但味道太濃。 


蘋果批 (Rs 250)有水準。 

當晚 20:30 睡覺,最低室温有 7°C,這天亁咳好像比昨天嚴重了。



絕地天行者 失憶備忘錄

1.)    Tengboche (3870m) 比昨晚的位置高少少,我今晚仍然冇高山反應。

2.)    Tengboche (3870m)山頂下的小鎮冇嘢行,最好住在藏廟旁的旅店,環境好好多。

3.)    要珍惜在Tengboche沖的最後一個涼,往後的日子會開始冇涼沖同好凍。

4.)    今天共行了  4小時

07:45 – 09:15  Khumjung (3780m) to Phunki Thenga (3250m)

10:30 – 12:30  Phunki Thenga (3250m) to Tengboche (3870m)

12:50 – 13:20  Tengboche 山頂藏廟 Amadablam Garden Lodge







---待續---

14 則留言:

  1. 尼泊爾山上的膳食、旅館比我想像中好很多 小朋友很可愛, 點解面頰咁紅的 日本籌款隊好搞笑!!
    [版主回覆05/15/2011 12:42:00]尼泊爾山上的膳食和旅館確係唔錯 ,有一半的餐廳都煮得好好食 ,最差的都唔會太難食。 佢地好純品的 ,面頰 可能係太乾躁而爆拆 日本籌款隊只係玩嘢 ,或 日 本正研究把全國物資和人民全移居去尼泊爾的可行性

    回覆刪除
  2. 藏廟旁有 2 間旅店,環境開揚舒適,但導遊 Sidar 話已爆滿,我們要住山下。當日我是信佢的,但佢後來的行為,令我懷疑佢當時係老點我,只係這 2 間旅店給他的回佣較少 ( 因為每個唔請導遊的老外都必完會住這裡 ) ,佢唔想我住這裡。
    經一事長一智
    ---------------------------------
    在Namche您俾導遊老點住錯地點,錯過了有點像 蒸氣浴室的沐浴間。 我選擇旅店時首先看一看沐浴間,看了三間旅店 都差不多,都是約10人的公共浴間,熱霧騰騰,整個 沐浴過程不層受過一點冷,是整過行程最舒服大休的地方。
    [版主回覆07/26/2011 17:44:00]所以我依家都建議人只請Porter便夠了

    回覆刪除
  3. 床很窄呵!
    我第一次見黑白牦牛。

    回覆刪除
    回覆
    1. 只係每人$11一晚,有床已經好好了😅在山區十幾晚都係呢啲房,冇其他選擇的。
      我都係第一見咋~

      刪除
  4. 因你們在高海拔活動, 好費力的, 所以好快肚餓

    回覆刪除
    回覆
    1. 應該係呀,行一陣就肚餓,平時在香港行山唔會的。

      刪除
  5. 當然住山上有美景, 但已有不適, 住山下也有好處

    回覆刪除
    回覆
    1. 其實高度相對分別不大,只係景觀差得遠,不過被導遊搵笨冇辦法啦

      刪除
  6. 回覆
    1. 在山區沖熱水涼真係爽,不過沖埋明晚便要連續6晚冇涼沖,都好激架。

      刪除
  7. 真係好風景,希望你快啲好番唔再咳。

    回覆刪除
    回覆
    1. 風景會越來越好的,越上得高就越靚,不過辛苦情度都成正比例。
      好慘啊,越上得高就越凍所以咳得越勁,攪到我放棄了最後一個山峰,要落返山氣溫暖返,啲病才立即大有好轉。

      刪除
    2. 都似係,否則冇理由一暖返就好咁多,而且高山的空氣更加乾燥,所以更敏感。

      刪除