絕地‧天行者日記 尼泊爾EBC – 第 6 天
今天的路程由 Tengboche (3870m ) 去到 Shomare (4010m )食飯,再上 400m 到 Dingboche (4410m ),步行時間不算長,都幾 Hea。
總步行時間(連休息) – 4 小時
今早06:00 起床
07:00 在旅店食早餐
雜菜奄列 (Rs 250) 加 1 Liter Hot Lemon (Rs 250)
Muesli with milk (Rs 250)
07:45a .m. 起行,今天早上有雲。看見“奸直人”日本團的 牦牛隊已差不多同步起行了,但一團長者才開始食佢哋自備的日本食物,有粥有麵豉湯,差點以為自已身在 富士山。
頭一段路仍不斷上山,風景好好。
沿途見到 Emergency直昇機向珠峰方向飛,又有登山客中招了。其實差不多日日都見這些直昇機最少一次,都好多人為了行山而“奶嘢”。
尼泊爾山區常見到 牦牛 (Yak),比香格里拉見到的更靚更清潔。
10:00a .m. 到達Shomare (4010m ),在這露天餐廳 Sonam Lodge and Restaurant食午飯。
蒜容湯 (Rs 200)
吞拿魚意粉 (Rs 360)
雜菜奄列 (Rs 250)
飯後 11:00a .m. 起行,天氣開始轉差,亦開始進入 4000米 以上的絕地。
12:00 左右開始落雹,小太熊第一次見落雹,好開心,點知幾日後怕了落雹。
冰雹細細粒只有 1至2mm 大
12:45 到達Dingboche (4410m ),落雹變成風雪,落了差不多 1小時。
不久便晴天再現了,今晚住 Dingboche Guest House 雪山景雙人房。
雪山景雙人房 (Rs 200)、义電每小時 Rs 300
剛到埗落雪時在下面這間浴室沖了個熱水花灑涼,每位 Rs 400,旅店會在浴室上的膠桶放滿熱水,都應該有成 10 liter,水有約 40°C 至42°C ,夠熱,但水量只夠沖涼,不夠洗頭,但已喜出望外了,原本以為今日冇涼沖。
洗完白白,出鎮上行個圈。
山中小鎮 Dingboche (4410m ) 的全貌
回到旅店後非常震驚,因為“奸直人”日本團的牛隊又進入這旅店,大鑊,吃飯時實好迫了。
18:00 又開飯了,剛進飯堂已見“奸直人”日本團生人霸死地,佔據了半個飯堂,消過毒的餐具放滿了在自備的紅枱布上,真大支嘢。
今晚又食蒸菜飯子 (Rs 300)
這碟咖哩雜菜飯 (Rs 400)其貌不揚,但覺得非常好食,可能太耐冇食飯了。
今晚的星空好靚,加上雪山,這麽辛苦來這裡都算值得。
當晚又係 20:30 睡覺,但睡到差不多22:00,那班死日本仔仍不斷在外邊高聲說話,又唱日本國歌,當正自已身處東京新宿的Night Club處 Wet,嘈支巴閉乞人憎,嘈住其他一半早睡的旅客,比強國團更討厭。胡主席都有叫國民出外旅遊時不要高聲說話,不知 奸首相 有否作同一樣的嚾喻。當晚最低室温居然仲有 6°C ,這晚比預期暖,但亁咳一天比一天嚴重了。
絕地‧天行者 失憶備忘錄
1.) Dingboche (4410m ) 的氧氣含量只有正常 57%,在這高度很客易有高山反應,很多人會在這站開始停止沖涼,減少中招的機會。但因Diamox 對我非常有效,使我可以在Dingboche (4410m )沖了最後一個熱水涼。
2.) 由今天開始,差不多天天落雪,落冰雹,天氣變化越來越急,越來越大。天睛的時間也買少見少,好多時早上 10:00 太陽便消失了。
3.) Dingboche Guest House 唔老實,我幫襯佢义一小時電,比粒電佢時明明係 16:25,但佢17:15 未义滿便把粒電送回我房,我話還欠10分鍾,佢才把粒電攞返走。我 17:30 走去义電房看,見佢只係把我粒電放在插頭旁,根本冇再义電,但check-out時收足我 Rs 300,不知所謂,十年前嘅我實 X Y Z 佢全家。
4.) 行了幾日,其實唔算辛苦,因為每日都夠食,休息時間都好長,只係上山時呼吸要深一點和頻率快一點。
5.) 今天共行了 4小時
07:45 – 10:00 Tengboche (3870m ) to Shomare (4010m )
11:00 – 12:45 Shomare (4010m ) to Dingboche (4410m )
---待續--
自備的紅枱布 - 呢團人真巴乜閉
回覆刪除蒸菜餃子 - 我好喜歡的, 以前常去佐敦食
係喎點解唔多見你有飯開的?
日本仔 比大陸團更討厭, 好少可, 可能班友給地震震傻了
亁咳一天比一天嚴重了 - 無帶 travel pack 咩?
停止沖涼, 減少高山反應 - 是否怕血管擴張?
义電啫, 間旅館咁都要扼?
[版主回覆05/16/2011 10:34:00]真係巴閉過 D同胞呀,可能“奸直人”派班長者去 研究把全國物資和人民全移居去尼泊爾的可行性
晚晚有開飯架
其實帶了好多药,但食乜药 D咳都一日嚴重過一日 ,好麻煩。
高山不宜沖熱水涼應該係怕血氣行得太快,但自已又冇意識加快呼吸,最後缺氧而中招。我上次去香格里拉便是浸完半個鍾熱水後開始中招。但今次有 Diamox,冇有怕。
义電都要扼,影衰晒其他大都分尼泊爾人。
路過,很好的文章,期待著......
回覆刪除[版主回覆05/16/2011 10:34:00]多多指教
我一路以為尼泊爾人好單純... 可能係我好單純
回覆刪除[版主回覆05/18/2011 09:33:00]其實接觸所有尼泊爾山區的人都好好,包括航空公司的職員都很幫忙,只係我寫出來的這間旅店和我個導遊奸 D啫,成日想呃錢。
回覆刪除這幀相拍得好,難得遇到這天色
[版主回覆07/26/2011 17:47:00]中午落完大雪,晚特別清。
尼泊爾山區真係好多小村鎮。
回覆刪除係呀,沿途都有小村,有些只有幾間屋,但全部有人住的。
刪除我第一次看見年輕人批評日本人,也不許算批評,是有個樣講個樣的事實。
回覆刪除騷擾到別人的確是很自私行為。
記得在北海道十勝的溫泉旅館也遇過冇品的日本旅行團,全團人都係中年大叔,不斷高聲喧嘩又打開房門狂煲煙,臭通晒整個樓層,都很討厭。不過只屬個別事件啫,我諗唔係咁多機會遇到😅
刪除冰雹細細粒還可以,再大粒d走避不及中頭獎就大穫。
回覆刪除好彩今次遇到的都係細細粒,唔係感覺到「拍拍」聲打在身上,未算係痛。
刪除[自備的日本食物] 他們好厲害, 從不肯吃三文治便算。
回覆刪除年紀大了,有錢就係咁樣,不肯融入當地文化,都唔知佢哋去尼泊爾做乜。
刪除[登山客中招] 如缺乏經驗又好勝, 都幾易出事, 在高海拔處出事近年來好多。遇見過黃龍山上有人出事, 但塞車, 家人只懂喊, 因眼見親人救不到。
回覆刪除對呀,好勝很易出事,其實自己幾時到極限是感覺到的,我在最後一個山峰便是感覺到自己頂唔順,半途落返山了。
刪除[進入 4000米以上] 之前的天氣好正, 有陽光唔同晒
回覆刪除山上通常都是晨早有陽光,到中午前就轉差,幾乎日日如是。
刪除[落雹變成風雪] 又高又濕凍, 都幾難捱。
回覆刪除是呀,加上很多時都大風,吹到靈魂都離開身體。
刪除[仲有 6°C] 估唔到都有六度。
回覆刪除當晚比預期暖,而且預咗冇涼沖的,所以叫做舒服好多了。
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