2011年5月18日

絕地 • 天行 尼泊爾(6) – 到達 白色世界 Lobuche (4930m)

大風雪後的山中小鎮 白色 Lobuche (4930m)



絕地天行者日記 尼泊爾EBC – 7

今天的路程由 Dingboche (4410m) 去到 Duglha (4620m)食飯,再上 300m Lobuche (4930m),於只有正常氧氣 55% 的高地風雪下,帶病步行4 小時20分鍾,開始感到壓力
總步行時間(連休息)  –  4 小時20分鍾 


今早05:45 起床

07:00 在旅店食早餐

Hot Lemon (Rs 50 一杯) 


雜菜批 (Rs 330),味道很好,冇叫錯。 


洋蔥奄列 (Rs 280),蛋煎得夠厚,味道亦好。 


日本團又再生人霸死地,我食完佢哋都未出現。看見枱上的日本奶粉、日本果醬、萬字醬油 .........點會想到自已身在物資短缺的尼泊爾山區。 


07:40 起行,經過一段上山鈄路後,進入一片被 雪山及河谷圍着的高地,植物已變得稀少和矮細。 


09:00 時有陽光,户外氣温有 10°C 


10:15 到達 Duglha,其實只係一間餐廳,2 個人叫了碗 蒜容湯 (Rs 200)、茄汁芝士意粉 (Rs 450)和熱檸汁(Rs 60)


吃飽後 11:00 再起程,即急升 300m,進入一條微鈄的路去 Lobuche

Duglha急上300m到頂後,天色已經灰暗,開始落雪,而且越來越大,還夾着列風。12:00p.m. 的户外氣温已急降至2°C,而且還有風雪,非常難行。 


於風雪中行了45分鍾,到達 Lobuche (4930m)了,雪還下個不停。

山中小鎮 Lobuche (4930m) 


出發前已在網友處知道 Lobuche 的旅店是整個山中旅程最差的,而且非常多人,果真如此。

Porter一早已先快步行到 Lobuche 留房,但亦只找到間冇窗的房。

今日住Kalapatthar Lodge,入房前先要走過這條又黑又濕又凍又臭的走廊 


雙人房 (Rs 200)只有一個小小天窗,確係比其他旅店差少少。 


餓了,先到人山人海的飯堂吃點東西暖暖個身。 


洋葱炒麵 (Rs 390),太油太腍 


外面風雪越落越大,我們吃完便回房,叫了小盆熱水 (Rs 150)洗個臉和浸浸腳,今晚冇涼沖了。中午 15:00時房內只有 6°C

15:30左右,雪停了,陽光再現,我步出旅店,嘩,整個 Lobuche 鋪滿白雪。
大風雪後的山中小鎮 白色 Lobuche (4930m),靚到不得了 


我住的旅店Kalapatthar Lodge (藍色那一間)於風雪後的外觀好了好多。 


可在旅店騎馬來回 EBC (10hr),只收 USD 400,其實價錢都合埋,比在富士山騎馬平幾倍。 


18:00 晚飯了

Nepali Daal Bhat 尼泊爾雜菜飯連豆湯(Rs 490),好難食。 


茄汁焗豆薯條 (Rs 520),正,焗豆係靚鑵頭。 

當晚又係 20:00 便睡覺,晚上最低室只有 3°C,都好凍,要穿 3件衫再加睡袋才夠暖,我的亁咳又嚴重了。




絕地天行者 失憶備忘錄

1.)    Lobuche (4930m) 的高度已超越 非洲乞力米扎羅山 (Mt. Kilimanjaro) 最高的營地 Kibo Hut (4700m),亦即是我從未試過在如此高地瞓覺。

2.)    Lobuche (4930m) 的氧氣含量只有正常 53%,而且氣温明顯比早幾明凍好多。幸好Diamox 對我非常有效,當晚只係唔好瞓,冇乜特別辛苦,不像十幾年前Kibo Hut (4700m)那一晚難忘。

3.)    今天的天氣明顯比前差了,落冰雹和雪的時間更長,天氣變化越來越急,越來越大,早上 10:30 太陽便消失了。

4.)    Lobuche (4930m) 正興建一間幾層高的大旅店,住宿情況應會在不久後改善。

5.)    今日第一晚冇涼沖。

6.)    今天共行了 4小時 20分鍾

07:45 – 10:15   Dingboche (4410m) to Duglha (4620m)

11:00 – 12:45   Duglha (4620m) to Lobuche (4930m)






---待續---

15 則留言:

  1. 日本團又再生人霸死地... 呢個世界唔會死錯人的, 我估佢哋一定俾咗唔少小費, 才得到咁好待遇呢 
    間雙人房 好板間房 feel 
    飯堂所見, 遊客以鬼佬居多喎.
    有無見到人騎馬呀?  
    [版主回覆05/19/2011 13:51:00]佢地比的小費,肯定多過 籌到的善款一萬倍 。
     
    間板房真係有 feel架,但試一晚體驗吓冇所謂,來多一晚就免啦。
     
    旅程中都見到些韓國和日本人,但主流都係老外,最少佔了 8成。
     
    有呀,見過兩次,但都是在 4000m以下見的地方,上到高地反而冇人騎,其實又唔係搶錢價,唔係好明,可能上到高山的人都想自已行掛,D馬仔等緊你去幫襯呀 。

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  2. 雪山及河谷圍着的高地,冰冷的美,美得有點兒窒息感。

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    1. 身處其中更加有窒息感,行高幾級照相都要唞大氣啊。

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  3. 景色美但這種天氣真的很難耐,體力會受影響。

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    1. 接著的旅程真係一天比一天辛苦,天氣變化非常之大,明明出猛太陽可以穿2件衫便夠暖,但10分鐘後便溫度急降加埋大風雪,直情辛苦到想立即返香港返工算了,覺得返工好舒服。

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  4. 落了雪景色更美,可是又要捱凍。

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    1. 落雪後的空氣更加清新冇煙霞,景物的顏色也鮮艷很多。在高山上,捱凍已經是不能避免了。

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  5. 其實你們行到4410m 已經好唔錯, 你的反應該是高山症的徵象, 到覺得唔得就不要勉強, 落番低些自然就慢慢無乜事。

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    1. 每日早晚都有吃高山症藥,高山反應其實冇乜,以前冇食藥上高山我次次都有頭痛和作嘔的。過幾日真係頂唔順,放棄登上最後一個山峰了。

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  6. 在高的地方, 盡量不要吃太多, 六七成就好, 因胃要消化都好費力

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    1. 係呀,我還記得上富士山那一次,晚餐吃了好大碗飯,立即頭赤赤,有效過食藥啊😅

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  7. 日人團, 猜是導遊盡量令他們感到服務周到, 但一早霸住都影響其他人。

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    1. 係呀,又晏起身,個個食完出發起行佢哋都未出現。

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  8. 咁高千萬別洗澡, 冷親就大件事。而且水熱的話, 身體突然又需要再適應少氧氣, 會出事。

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    1. 知道啊,不過忍唔住的,天寒地凍周身臭汗沖熱水涼真係好舒服,吃了高山症藥所以反應不是太大,沖完之後坐一會兒大力呼吸一陣便可以。
      以前唔識野時在香格里拉3600m高浸熱水浴,浸完之後即時頭痛到飯都食唔落,痛到半夜,以後都很小心了。

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