2000年到過檳城的喬治城(George Town),那時的 George Town只係普通舊城一個,破破舊舊,到那裡也只為想找餐地道大排檔嘢試一試;今次來卻已變成了世界文化遺產,非到不可,現在舊城內仍不停地復修,相信兩年後再來完必比今天更好。今天拿着幾份過期雜誌資料到 George Town,誓要試盡這裡的小食。
再別‧檳城 – Day 2
繼續上一篇的Day 2行程。的士載我返回George Town的Jin Selamat,榴槤果園老細介紹必食的「興發茶室」炒貴刁。
位於George Town Jin Selamat的 興發茶室
煎蠔餅(RM 8) – 細細碟,但D蠔又肥又滑,正到暈。
鮮蝦炒粿條(RM 9.5) – 即係炒貴刁,細細碟,鑊氣十足,蝦肉鮮甜中帶少許爽口,味道極佳,上上之選,每人最少要一碟至夠。
食完」興發茶室」沿Jin Selamat右轉入Jin Burmah向前行400m,再過天橋左轉到Jin Penang,行半分鍾再轉入Lebuh Keng Kwee,食 亞參叻沙。
這間舖沒有名,位於“27 Lebuh Keng Kwee”一座文化遺產的地下,只賣一味 亞參叻沙,嘢飲都冇。
只有幾張枱,但人山人海,流轉極快。
亞參叻沙(RM 2.3) – 冇乜餸,但湯底鮮甜足夠,有沙甸魚和蝦頭膏的鮮甜,又係必試好嘢。。。。
同一條街過兩間舖,便是出名的 愉園茶室。
愉園茶室十足十40年前香港的冰室
椰青(RM 4) – 普普通通;亞參叻沙(RM 2.5) – 味道和前一碗似足 95%。
檳城最高的大廈Komtar
食完嘢約17:00行返今日的酒店Check-in,今日往好嘢,全檳城最有歴史價值的名酒店Eastern & Oriental Hotel。她原是 19世紀殖民時代的大旅館,經營者後期再到新加坡創辦 萊佛士酒店(Raffles Hotel)。Lonely Planet說 :「如果你沒有在這旅館的大草坪上吃頓餐的話,檳城之行就算不上圓滿。」既然現在有銀用,就豪住他媽的一晚來個更圓滿的檳城3天旅程。
Eastern & Oriental Hotel (E&O)
Check-in後即時趕去泳池游水加嘆夕陽黃昏,泳池環境很好,但不及新加坡Fullerton Hotel的泳池。
Eastern & Oriental Hotel泳池
雙人海景露台房(連早餐)每晚HK$2500
在酒店嘆了3個鐘,坐的士(RM 15)到新關仔角大排檔食嘢,約3km路程。
新關仔角大排檔 – 人山人海,勁難揾位。
小食種類乜都有,但小太熊乜都睇唔上眼。。。
試了這檔 斑蘭餅,普通到暈。
我再試 蝦醬豬腸粉(RM 2.4),我覺得幾好味,但小太熊開始不滿,大鑊。。。。
蝦醬豬腸粉(RM 2.4) – 幾滑幾好味
小太熊嫌大排檔D野唔好味,唯有過隔離海邊間「東方海鮮樓」再食。
檳城新關仔角 – 東方海鮮樓
游水海鮮貴香港好多,約8兩重的瀨尿蝦要RM 18~100g,澳洲龍蝦要RM 46~100g,青斑都要RM 11~100g,實在叫唔落。最後發現了一千零一條 蘇眉,賣RM 46~100g,價錢只係香港的 一半,雖然貴,但多年冇食了,決定豪一次啦。。。。一磅之下,大鑊,成1.1kg,肉都赤。
一千零一條 蘇眉(RM 46~100g)
清蒸蘇眉(RM 508) – 蒸過了火,肉質不及以前吃到的蘇眉,魚味比以前淡,蘇眉獨有的魚味亦吃不到,豉油味太濃,妖。。。。。一句到尾,以後也不再吃蘇眉了,貴得來質素冇保證,食西貢漁艇買的 海石蚌好食過佢幾倍。
炒飯(RM 5) – 味OK喎。
鮮蠔仔伊麵(RM 5) – 抵食又好味。
失敗的一餐,蘇眉又貴又唔好味,破壞了完美的檳城之旅。
再別‧檳城 – Day 3(完)
晨早起身拿着份舊“飲食男女”, 寫着話Jalan Perak有間「全香茶室」的福建麵正到暈,便在酒店上了架的士叫佢車我去,開價RM 20,約4km遠。點知架的士行完條Jalan Perak都找不到 全香茶室,可能 飲食男女老點(記者耐唔中攪錯地址),又可能摺埋咗,司機問人都話唔識 全香茶室,最後司機車了我到附近一間食福建麵的地方,佢話佢個Fan都帶佢去這間食喎。
馬拉的士司機介紹的 福建麵店,位於Jalan Perak 126號。
福建蝦麵(RM 3.5) – 果然正到暈,湯底帶有鮮甜的蝦頭鮮味,又濃又鮮,聽講話個湯底係用蝦頭和豬骨熬足三個鍾的真材實料,實在超值,不枉此行。
食完 福建蝦麵非常滿足,小太熊都開心返。可惜截唔到的士走,在馬路旁行了20min才截到的士去附近的「多春茶室」,只剩下1km的距離都要開我價RM 15,正人狼。。。最後成交都要RM 10。
多春茶室 – 原來逢星期日休息,可惜呀,昨天都經過但冇食到呀。
試不到這個60歲大鐵炭爐烤出來的極品 加央多士了。
行返E&O餐廳「1885」食自助早餐,今日天氣悶熱,所以坐室內食,餐廳都幾懷舊feel。
有鮮果汁即叫即制
生果夠新鮮,好過昨天 熱帶果園多多。
食完早餐要退房了,到附近Jin Kuala Kangsar行早市。
唔知係比小太熊激親還是天口太熱,行快幾步心口便覺得頂住行唔郁,要立即放返慢脚步,我話比小太熊知叫佢唔好不斷激我,不過佢冇理我繼續激,仲話我如果錫佢就應該就晒佢添。
行完早市,到Jin Macalister孫中山紀念館旁的「榴槤德」開餐。榴槤德 的榴槤在檳城都幾出名,11:00開舖後後不斷有客堂食和外賣,榴槤種類比榴槤果園見到的更多,而且很多都是即日鮮,比得上榴槤果園吃到的。
檳城Jin Macalister – 榴槤德
老細介紹了今日最正的 貓山王,RM 30一個約有2kg,平到笑,即開即食。
榴槤 貓山王(RM 30~2kg) – 比上次在 新加坡吃到的更新鮮好味,外皮夠乾身,榴槤肉黏喉中帶點甘苦味,少甜,雖然新鮮度不及昨天在果園吃的,但味道絕對比得上,唔試就笨。
食完個貓山王雖然已好飽,但仍努力試多一個。老細再介紹我食多一個叫「豬油膏」的榴槤。
榴槤 豬油膏(RM 25~2kg) – 果肉純白,一吃之下更見驚喜,那種口感、甘苦的層次、奶油的香味帶點微甜,是我吃過最好食的榴槤,榴槤德果然好介紹。
食完 榴槤開始落大雨,租了架三輪車一個鐘遊George Town。
George Town復修後的古建築
遊完三輪車,夠鍾坐的士返機場,乘16:25飛機返香港。又再離開檳城,不知何年再有機會回來了。。。。。。
補充資料 :
1. 三輪車每小時RM 30。
2. 榴槤德11:00開舖,食榴槤有樽裝水送。
-----再別‧檳城(完)-----
George Town 又幾靚喎!
回覆刪除[版主回覆08/28/2011 22:27:00]以前破破舊舊, 成為文化遺產後番新了, 當堂靚仔晒
馬來嘅嘢食唔錯, 接近港人口味. 齋睇呢碟炒麵已經比你係尼泊爾同意大利嘅伙食好幾倍
回覆刪除[版主回覆08/29/2011 11:10:00]如果尼泊爾有呢碟嘢食,行到朱峰頂都冇問題呀 !
無錯, 有好嘢食, 自然會精神爽利
回覆刪除相反, 日日無啖好食, 人都短命啲
[版主回覆08/29/2011 11:29:00]不過我冇乜quota了........ ,要慳住食D高G高胆固醇嘅好嘢
新關仔角正呀, 我有D掛住檳城tim
回覆刪除[版主回覆09/03/2011 20:46:00]去多次啦, 早半年Book機票一千有找呀
Hi, 小太陽又係我呀請問這間東方海鮮樓是否在新關仔角,
回覆刪除另外想問下由機場搭的士去喬治鎮大約要幾$, Thank you
[版主回覆11/03/2011 07:45:54]對,車費00:00前RM45, 00:00後RM67,機場買票
thank you
回覆刪除Hi, 小太陽請問香港還是檳城唱RM平D, 你當時的對換率是多少呀, Thank you
回覆刪除[版主回覆11/05/2011 11:16:56]機場找換店很早關門, 當日RM 1 兌 HK$2.75, 又可在香港 "百年找換有限公司"換, 個價好好
Thank you
回覆刪除在檳城上年食過的炒粿條, 吉仔水, 多春茶室, 1885 high tea, 印度菜, 鴨腿麵, 福建麵, 勝利茶室, 叻沙.... 至今還是令人回味![小太陽
回覆刪除2011年8月29日下午5:24]我仲有好多未試,留返下次再去
請問仲會唔會有榴槤德既地址? Thanks.
回覆刪除有,可以Google Search 「Ah Teik Durian Stall Lorong Susu」便找到,在「Lorong Susu」和「Jalan Macalister」的交界,不過上年七月去過,已經不是阿德睇檔,榴連亦比較貴和品質一般。
刪除可以試試姓周橋入口對面馬路有一檔「姓周橋66浮羅榴槤」,價錢平品質高,上年試過幾次都好好食。
原來你上年又去了檳城? 好像BLOG唔見?
刪除未開始寫,要寫埋英國旅程才開始。
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