2006年1月10日

縱橫 東非洲(2) – 強攻非洲第一高峰 吉力馬札羅山(Mt. Kilimanjaro)

非洲坦桑尼亞 吉力馬札羅山(Mt. Kilimanjaro)營地 – Horombo Hut(3700m)

吉力馬札羅山(Mt. Kilimanjaro) 東非洲坦桑尼亞(Tanzania)境內一座睡火山,臨近肯雅(Kenya)邊界,被稱為「非洲屋脊」,最高峰為5895m 烏呼魯峰(Uhuru Peak),是非洲最高的山峰。只要擁有一般的體能和充足的保暖和行山裝備,這非洲最高峰不難徒步前往,一般人徒步登山只需要5天。


縱橫 東非洲 – Day 6

<<Mt. Kilimanjaro>>

今天主要係休息和適應高山,在3700~4000m之間慢行2hr,再返回Horombo Hut瞓多一晚。今朝早已經冇咁頭痛,胃都舒服返好多,可能昨天真係高山反應。今天早餐不知為何細份了一半,每人只有半條腸,半份奄列,少量麵包,唔知係咪比Porter食了我們的食物。

今日行山的風景和昨天差不多,都是看到這些奇異的高山植物。


天氣嘛嘛,山頂被濃霧鎖住了。

晚餐的份量又係少了一半,三個人食只係啱啱夠飽,之前2晚都有食剩的。第三晚冇涼沖,有些少身痕。

 

縱橫 東非洲 – Day 7

今日要由3700m高的Horombo Hut行上最高的營地 – 4700m高的Kibo Hut,約需56小時。今早又係得半份腸仔和奄列,唯有食多些麵包至出發。

09:00出發,首先穿過Moorland進入一片 寒帶荒莫(Alpine Desert),我開始深深感受到高山那種稀簿的氧氣,令人步步艱辛的感覺。

超過這高度之後,開始進入寒帶荒莫。


今日天色灰暗,中午也只得35℃,在這片荒莫上步行更顯寒冷。


又見Porter用頭來運貨,佢條頸真有力。


這片高山寒帶荒莫十分荒涼,但也有植物可以在這惡劣環境下生長。

今日食午餐時終於頂唔順了,要食自備的福麵,在海拔四千多米的高地上,乾食福麵簡直是人間極品。因為唔夠氧,我越行越慢,反而同行最細粒的女生完全冇問題,仲話我行得太慢,攪到佢好凍。

行吓行吓仲開始落5mm大小的冰雹,更括起大風,超惡劣。


山頂 烏呼魯峰(Uhuru Peak)完全見唔到,明天零晨便要行上去了。


另一方的 馬文濟峰(Mawensi)天氣好少少,可惜不是今次的目的地。

15:00終於到達4700m的營地Kibo Hut,這𥚃只有幾十人的大房,環境很差。

左邊小木屋是Kibo Hut,明天要沿這條山路 攻頂。

晚上導遊只有餅乾和麪包等乾糧食給我們吃,唔夠飽。後悔沒有自備多些朱古力和寶礦力,明天可能唔夠Energy上山啊。

爭取時間休息,睡在床上時我把可以穿上身的衫都穿上,再加個簿睡袋,仍然覺得寒風刺骨,凍到想死,急尿急到爆都唔想起身疴。在完全靜止的狀況下,我量一量自已的心跳….天呀…..每分鐘 120次心跳…..那個晚上極難捱,又冷、又餓、又急尿…..

 

縱橫 東非洲 – Day 8

今日係整個「縱橫東非洲」旅程最重要的一日,昨晚過得很漫長,今天踏進零時便立即起床,導遊給我們每人一杯熱茶暖暖身,我們便提起勁,執拾好行李之後00:30出發攻頂。

把可以穿上身的衣物全部穿上,深呼吸幾吓之後,起行。

今日由Kibo Hut出發,預算用5小時行上海拔5685m高的山峰Gilmans Point,再用1.5小時上非洲最高點,海拔5895m高的Uhuru PeakLonely Planet記載,由Kibo HutGilmans Point的一段路是整個登山過程最斜最難行,但由Gilmans PointUhuru Peak最後一段路則較平和易行。

𥚃的氧氣太稀薄了,而且昨晚太少食物唔夠Energy,開始上山後3hr左右已經冇氣冇力,上斜時我每一步只能慢慢踏前一小步約300mm,然後深呼吸數次,再踏前300mm,像老人痴呆一樣,越上得高感覺越辛苦。過了5000m高之後,感到差不多完全冇氣,越行越慢。去到後期才開始掌扼到行高山的方法,就是放鬆全身,把每一下吸氣和呼氣都吸到盡和放到盡,而且把呼吸節奏調較到最快,要快到不能再快,估計當時每分鐘深呼吸最少80次。加快了呼吸後,缺氧的感覺明顯減少了,更加可以加快步速,慢慢向山上行。

終於行到海拔5685m高的山峰Gilmans Point,這裡的温度是 -20℃,由於行得太慢,當時已差不多07:00,太大霧看不到日出。從身內拿出相機影了幾張相,相機便凍到停了。

非洲第二高峰Gilmans Point – 5685m


好彩影了一幅到此一遊相


始終都係對面的 馬文濟峰(Mawensi)天氣比較好。

正想繼續向前行時,導遊話今日天氣太差,再向前行可能會雪崩好危險,要我們沿路落山。太可惜了,無緣上非洲最高峰。可能我在上山時已用盡了Energy,又冇浦充,落山時我整個人軟晒,完全冇力行。

導遊和另一位一同行落山的瑞士朋友見我就死得咁樣,便一左一右抽起我,從這斜泥坡跣住落山。瑞士朋友話自己玩開滑雪,咁樣跣落山好Easy喎。

我用了6小時上山,落山卻不用1小時。

同行的2個朋友真壯健,自己行落山,唔似我咁水。回到Kibo Hut竟然冇早餐食,唯有食埋身上最後一包福麵。食完後,起行落山。落山比上山輕鬆百倍,

很快便落到Horombo Hut,今晚在Horombo Hut瞓多一晚,明早落山。

晚上的食物連一半份量也沒有,連那幾罐好立克和樂口福也失踪了,前晚明明還有大半罐的。只係剩下奶粉和茶包。

 

縱橫 東非洲 – Day 9

早上09:00出發,下午13:00回到起點。到埗後導遊問攞小費,佢話我們每人要比USD 96 (2個導遊,每人每日USD 5,即USD 606Porter,每人每日USD 1,即USD 36),但係……報名時明明話小費是自願的,我哋3條死窮L那來多餘錢,比完USD 96小費我哋要瞓10晚街架,最後3個人加埋只比了USD 22佢班友,本來友善的導遊立即變面,兇神惡煞,但對住我哋3條窮L始終再攞唔到錢。原本我們上到Gilmans Point會有一張錄色的登山証書(上到Uhuru Peak有金色的登山証書),但個衰導遊冇比我哋。

<<Moshi>>

回到Moshi Hotel,導遊居然屈我哋遺失了一對登山鞋。真乞兒,我們的行李全部由那6Porter搬上山落山,即使遺失也是Porter遺失,我於是大發雷霆,要見佢哋老細理論,佢話安排我哋明早和佢老細和旅行社負責人見面。導遊真衰格,始終冇比証書我們,明明見到回程時佢已經在國家公園管理處替我們攞了証書。

 晚上大家商量好,決定放棄那張 登山証書,不再浪費時間理論,明天乘最早的巴士離開。

 

縱橫 東非洲 – Day 10

今日酒店早餐都冇食,乘06:00的長途巴士離開Moshi,到坦桑尼亞的首都三蘭港(Dar Es Salaam),車程10小時。

早上在Moshi長途巴士站上車。

坦桑尼亞的長途巴士非常殘舊,玻璃窗和坐位都破舊不堪,而且又迫又焗,好彩在總站上車有位坐,但中途停站休息都唔敢落車疴尿,驚返上車位都冇埋。

<<Dar Es Salaam>>

捱了10個鐘終於到達總站 三蘭港(Dar Es Salaam)。三蘭港 是坦桑尼亞最大的城市,擁有超過 600 萬人口。落巴士後按Lonely Planet的地圖行去搵旅店,但最後發現地圖的方向坐標扭轉了90度,北方變了東方,行多了60分鐘冤枉路都找不到平價酒店,有房的酒店郁郁都要成HK$200一個人一晚,太貴了。最後,終於找到間平嘢,每人只需HK$13,三人房有風扇用公共厠所。

三人房(每人HK$13)


門口的走廊很像70年代的公屋。

走廊尾是公用痞廁,沖涼也是在痞廁內沖,但個公共厠所環境超級極度可怕,啲嘢四圍地下牆邊都係,離遠見到都唔敢入。

間房門外望到 三蘭港(Dar Es Salaam)的舊區

天黑之前出街行吓,順道去碼頭買船飛去 桑吉巴島(Zansibar)

三蘭港(Dar Es Salaam) 街景


三蘭港 平治車廠


三蘭港 火車站


聖約瑟天主教堂(Saint Joseph's Metropolitan Cathedral)


陣亡戰士紀念碑(Askari Monument)紀念碑為祭奠一戰期間陣亡的非洲將士而建立。


三蘭港 港口碼頭 黃昏到港口買船飛去桑吉巴島。

三蘭港 雖然是 坦桑尼亞的首都,但大部分馬路也沒有瀝青,每當有車經過便吹起地上的沙塵,環境極差。而且滿街都見到崎型的人,有些全身骨骼變形,手腳和身不能分開,像球一樣……太可憐了,但真係有啲驚。

在街上買了幾個橙和大芒果,但農药味極重,完全不能入口。

晚上在酒店開唔到大,開細用膠樽,個身臭到暈又冇涼沖,要做忍者,忍忍忍忍忍……睌上瞓得很差。

 

縱橫 東非洲 – Day 11

<<Zanzibar City>>

中午乘船去 桑吉巴島,黃昏到埗。

桑吉巴島(Zansibar)是位於坦桑尼亞東部的島嶼自治區,雖然同屬坦桑尼亞這國家,但是從 三蘭港進入 桑吉巴島也要通過當地入境處並在Passport蓋上入境印。桑吉巴島融匯了非洲傳統黑人文化、伊斯蘭文化及印度文化於一島,首都是 桑巴市(Zanzibar City),古城區是世界遺產Stone Town

按照我們原定計劃,今天會即晚乘4hr車到Zansibar東部的沙灘Jambiani Beach

船剛泊岸便有2local烏蠅跳上船纏着我們,話自已係導遊,要給我們介紹住宿、交通...我哋當然唔肯比佢抽佣啦,但他們苦纏不休,死跟往我們行到公共車站,當我們想找車去Jambiani Beach,佢立即和司機講土話,司機便答我們話冇車,2隻烏蠅不斷攪破壞,我用極兇的語氣大聲喝佢哋都唔肯走,冇晒辨法,唯有先入餐廳食飯。2隻烏蠅死心不息,在餐廳門口等我們。

吃到一半,有位友善的local人走過來,話自已係Zansibar人,問有甚麽可以幫到我們。我問佢 “Is it possible to Jambiani Beach today?”那朋友答我 “My friend, nothing is impossible. It just depends on how much you can pay.” 這位朋友開的價錢比Lonely Planet的資料貴一倍,而且佢死都唔減,話因為現在已天黑,自已去到Jambiani Beach要過一晚夜,所以一定會貴啲,如果我們明早才出發,可以收半價。我們覺得佢都很合理,而且為了啖氣,我們決定幫襯佢。上車前2隻死烏蠅還要跟往,最後見我們上了車才肯死死氣行開。

<<Jambiani Beach>>

車子向東駛足4小時,接近零晨才到Jambiani Beach的酒店,中途天色全黑又沒有街燈,都幾可怕,司機試過幾次停車和路上的人吹水講土話,都有點驚佢哋唔係好人,好彩只係我錯。酒店位於沙灘上,行出房門便是沙灘,向正東面,可看見日出。當晚第一時間沖個靚涼,瞓個好覺。

 

縱橫 東非洲 – Day 12

晨早自已一個起身睇日出,Jambiani Beach的環境寧靜,有種與世無爭的感覺。但由於當地村民不懂處理家居污水,令部份沙灘已經開始受到污染。

Jambiani Beach的日出


從海𥚃可以望到我們的酒店


我們的房間是獨立屋,踏出門口便是沙灘,有種活在伊甸園的感覺。


酒店的餐廳,供應Zansibar出產的龍蝦,半隻只賣約HK$25,但只係用清水煮熟,味道一般。


食完早餐之後到附近的村莊行吓。

今日全日Hea玩,在沙灘游水,曬太陽,再出海浮潛,不過又冇魚又冇珊瑚。

在沙灘曬太陽時,有幾個小朋友主動走過來和用英文和我們吹水,佢哋真係勤力,見到外國人便把握機會學習英文。我說我們來自香港,他們卻第一次聽到香港這地方,還問香港是否日本的首都,因為他們只識得日本,以為像我們的樣子都是日本人。我便向他們解釋,香港是中國一個城市,想不到他們也是第一次聽到China這國家。

Jambiani Beach的黃昏。

Jambiani Beach瞓了兩晚,明早要離開了,約了昨晚的司機來接我們。


縱橫 東非洲 – Day 13

<<Stone Town>>

早餐後包車返回Zansibar的西部古城Stone Town,找了間平價旅店,3人房每人每晚USD 6連早餐,不過風扇都冇,用公共廁所和浴室,沖凍水涼。

Stone Town旅店的老板


旅店食早餐的地方,早餐有奄列腸仔奶茶和牛油多士。


每人USD 6一晚的3人房,落了蚊帳焗到像蒸籠,但冇可能唔用蚊帳。

安頓後在Stone Town四圍逛逛。

Stone Town舊城街道


桑吉巴古堡(Old Fort of Zanzibar)Stone Town最古老的建築,從前用作防禦外敵入侵桑吉巴島。


和平紀念博物館(Peace Memorial Museum)


桑吉巴大教堂(Anglican Cathedral Stone Town)教堂位置曾經是桑吉巴島最大的奴隸市場,而大教堂的建造也是為了慶祝奴隸制的結束,內𥚃依然保留了從前的遺跡。


桑吉巴島傳統 阿拉伯帆船(Dhow)


Stone Town貨櫃碼頭

晚上還是十分之熱,房間又冇風扇又多蚊,完全瞓唔着,要每個鐘起身淋凍水後才可瞓一陣,但不夠半個鐘又頂唔順,全身濕晒汗,真大鑊。

 

 

 

---待續---





5 則留言:

  1. 95年已經去非洲, 好強呀!
    [版主回覆05/15/2012 17:34:01]其實都好文明,最緊要係夠時間同D黑人磨爛庶~
    [MAKARPURA STAR回覆05/15/2012 17:30:22]我(到依家)都無咁嘅膽量同勇氣!
    [版主回覆05/15/2012 17:12:01]果時後生捱得嘛

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  2. 係啦, 係最近D人至興去呢D地方.... 你咁多年前已經去了... 真係大師兄!
    [版主回覆11/14/2012 07:45:41]Thanks
    我當日都係跟住本闖非洲和LP去啫~

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  3. -待續--
    [版主回覆03/21/2013 07:43:21]

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  4. 你個遊記真係好好睇, 呢排假期後遺症, 返工唔想做野, 你個BLOG正!

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